Je nás počuť!

Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií s knihami. Marec sa ako Mesiac knihy oslavuje už dlhé desiatky rokov. Konkrétne je to už od roku 1955, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu – Hačavského, ktorý bol šíriteľ slovenskej a českej knihy. Týždeň slovenských knižníc si pripomíname každoročne. Rok 2022 nie je výnimkou. Tento rok spadá do obdobia od 28.2.2022 do 6.3.2022.

Je nás počuť! Ide o spoločnú aktivitu knižníc v Žilinskom kraji v rámci Týždňa slovenských knižníc 2022. Aktivitu organizuje Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Aj Obecná knižnica v Zázrivej sa zapojila do tejto aktivity knižníc samosprávneho kraja.

Keďže sa nemôžeme teraz stretnúť na našich podujatiach vo väčšom počte, tak sme sa takto rozhodli predniesť zvuk do vašich domovov. Budeme všetci v 1 deň a v 1 hodinu čítať z okien knižníc pre ľudí do ulíc. Knižnice sa symbolicky spoja dnes t.j. 4.3.2022 o 15.30 hod. popoludní v jednu hodinu všetci spolu. My sme sa rozhodli uskutočniť toto čítanie prostredníctvom obecného rozhlasu.

Prečítame Vám niečo z tvorby Miroslava Karcola a to z knihy Povesti spod Rozsutca.Názov povesti je Zázrivský erb. Pán Miroslav Karcol je aj členom Literárneho klubu Fontána pôsobiaceho pri Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne.